Jak vzniká a kolik stojí Belle Epoque?

Pro vás, co jste o larpu zatím jen slyšeli, může být celý proces tvorby hry a její výsledná podoba zdrojem mnoha otázek. Jak se larp vůbec píše? Proč za to platím tolik? Jak se ze spousty nápadů a vize pokřiveného světa stane obytná noční můra, ve které můžu strávit prodloužený víkend?

Belle Epoque vzniká díky společné činnosti spousty lidí, a to včetně tebe, milý hráči. Hráč Belle Epoque je klíčový spolutvůrce atmosféry a příběhu a partner pro vytvoření iluze jiného světa a mnoha a mnoha příběhů v něm. 

Belle Epoque je dobrovolnický projekt širokého týmu autorů (více o nich zde). Není stavěný jako výdělečný a nikomu z autorů není zdrojem obživy. Je pro nás koníčkem, projektem, příležitostí se umělecky vyjádřit, šancí udělat něco dobrého pro ostatní. Předat příběhy a pocity unikátním způsobem.


Účast na hře stojí přes 3000 Kč. Na co se použijí?

Tady se můžete podívat na náš transparentní rozpočet. Protože ale velká čísla sama o sobě nestačí, zkusíme je teď pro vás rozklíčovat. Rozpočet dělíme na fixní náklady (které se v principu neopakují) a variabilní náklady (které vyvstanou s každým dalším během hry). 

Největší položku fixních nákladů jednoznačně tvoří kostýmy. Jejich počet je relativně jednoduše dán: 110 postav na celou hru, 20 postav na první polovinu a 20 postav na druhou polovinu dají dohromady 150 kostýmů. Je ale třeba připočíst kostýmy pro jednoaktové postavy – a těch je 6×15, tedy 90. Zbylých deset je rezerva. Protože v rámci spolku už léta budujeme kostýmový fundus, mohli jsme si dovolit stanovit výrobní náklad na jeden kostým na 1600 Kč. 

Další položky jsou již výrazně menší. Chladných zbraní máme naštěstí poměrně hodně a budeme dokupovat hlavně různé obřadní dýky a podobné speciality. Stejně tak u revize palných zbraní jde o různé menší úpravy revolverů, pušek a dalších kusů, které už máme na jiné hry. (Jen pro jistotu: nejde o skutečné zbraně). 

Velkou položku tvoří masky. Náklady na ně jsou hodně různé, u některých bude třeba pár peříček, jinde přijde komplikovanější maska na několik tisíc. Rekvizity zahrnují šperky, amulety, magické knihy, podivuhodné vynálezy, telegrafy, mozky v lahvi a tak dále. Kulisy nám pak pomůžou doladit prostor, prostředky vyčleníme na stoly, židle, lavice, závěsy, erby a další užitečné i atmosféru tvořící objekty. 

Poslední položky rozpočtu tvoří honoráře lidem, kteří nám díky svým profesionálním schopnostem pomáhají hru adekvátně prezentovat. Jde především o grafiku webu, propagační fotografie a ilustrace. Lidé, kteří hru píší a tvoří, pracují bez nároku na honorář. 

Fixní náklady na hru jsou celkem 644 000 korun. 


Přijede cirkus

Variabilní náklady jsou úplně jiné zvíře. Při přípravě hry je lze jen velmi zhruba odhadovat. Ceny se hýbou a i drobná změna v ceně potravin nebo rozhodnutí majitele lokace zdražit o deset nebo dvacet tisíc může znamenat veliké neštěstí. Je tak vždycky třeba vzít v potaz, že u variabilních nákladů se často bavíme spíše o limitech a odhadech, než o jistotě.

Cena za pronájem lokace je v rozpočtu amalgámem odhadovaných cen velmi levných lokalit (momentálně máme v hledáčku tři realistické možnosti). Jídlo je napočítané na sedm větších jídel a čtyři snídaně a průběžně budeme zajišťovat pití. Celé bychom to rádi odbavili do 500 Kč na osobu, což je při cenách roku 2020 velmi realistický plán. Doufejme, že cena potravin neporoste příliš.

Dále sem patří peníze určené brigádníkům. Brigádníci jsou trochu pestřejší skupina. Patří sem ti, co budou před hrou stavět kulisy, patří sem kuchyně, řidiči nebo třeba fotografové. Snažíme se co nejvíc práce přichystat tak, abyste se do příprav mohli zapojit i vy: věříme, že vám zážitek nijak neumenší nutnost si před hrou poponést stůl nebo se po hře se podílet na úklidu. Přesto se ale u takhle velkého projektu nelze spolehnout jen na sdílení práce. 

Na hře bude přítomné množství jednorázových rekvizit a zvláštních efektů, které se vypotřebují a zmizí. Od nábojů do zbraní přes speciální lektvary, dým v mlhovači nebo staroslavné rukopisy, které někdo spálí. Mezi zdánlivě drobné, ale ve výsledku nemalé položky v rozpočtu jsou zahrnuty třeba papíry na prohlášení BOZP, propisky, tisky a tak dále. Zajišťovat a platit budeme sociální zázemí i nákladní auto s řidičem. 

Amortizaci počítáme optimisticky – 10 % z nákupní hodnoty pouze nově koupených kostýmů. Je to ale hodnota, která se bude kalibrovat hned po prvním běhu poprvé a pak případně i po druhém (už upravená o různá poučení jako “když uděláme tohle, tak ty věci přežijí víc”). Po každém běhu je také třeba kostýmy vyprat. Chceme se vejít do deseti tisíc, což je pod komerční cenou, a doufáme, že se nám opět podaří kostýmy rozdat po pytlích k domácímu odbavení. V tomhle objemu tam ale již nějaký ten náklad vznikne.

A poslední položka je dlouhodobá. Hra využívá společné zázemí a sklad. Ten stojí spolek šestimístnou částku ročně, a protože Belle využije opravdu hodně z jeho kapacity a věcí, poplatek 10 % z obratu uvedení je ještě docela štědrý.


Proč to vůbec děláme?

Protože chceme udělat něco unikátního a baví nás to. Protože chceme vystavět fantastickou a pohlcující hru, do které dáme kus sebe. I proto nežádáme žádné peníze za práci – raději ji děláme z lásky k tvorbě. Je to jediná forma magie, která je zároveň opravdová a legální: z ničeho vzniká něco. Sdílená představa, zábava, příběhy a emoce, které dokáží být velmi skutečné.


Proč tu hru nezdražíte?

Larpy jsou prostředí, kde se může potkat ředitelka firmy s někým, kdo má zrovna těžké období a žije z ruky do úst. Věkový rozptyl lidí, kteří na ně jezdí, je stále širší. I při hře jsme všichni někým jiným, společně prožijeme příběh a máme pak o čem mluvit v reálném světě.
Tahle různost larpům prospívá. Věříme, že zaplatit námi nastavený poplatek je reálné i pro ty, kdo mají třeba náhodou hlouběji do kapsy, a zároveň nám pomůžou postupně splatit náklady do hry vložené, byť třeba až za pár let. Vítáme samozřejmě i ty, kteří chtějí naši práci ocenit vyšším obnosem, než stanovený základ. 


Jak vám můžu pomoci?

VŽDYCKY oceníme dalšího dobrovolníka. Rádi tě přibereme do psaní příběhu, rádi ti najdeme místo v administrativě, rádi tě uvidíme v realizačním týmu. Pokud máš nějaké tajné talenty, nebo se naopak bojíš, že nemáš vůbec žádné: neboj se a prostě nám napiš, že chceš NĚCO dělat. Vymyslíme to.

Chceš nám pomoci jinak? Inu, peníze také pomáhají. Můžeš podpořit spolek Rolling jako celek (https://rolling.cz/podporte-nas/). Můžeš nám při přihlášení přispět víc než základní poplatek. Pokud máš volné peníze, které jsi nám ochotný půjčit bezúročně, napiš nám nebo nás sleduj. Pokud o hru bude zájem, rozjedeme výzvu.

Pojď se toho účastnit s námi!

Za Belle Epoque


Martin Archalous

Dominika Dufková

Josefina-Luisa Jelínková

Julie Pokorná

Karolína Serbousková

David František Wagner

Martin Bartůněk

Jan Holan

Kristián Kuc

Klára Posekaná

Filip Šinkner

Klára Wanková

Vendula Borůvková

Tomáš Guth Jarkovský

Zuzana Ouhrabková

Anna Urbanová

Tereza Rajnochová